• English

Τα Μνημεία στα Κύθηρα

Στη φώτο επάνω, σε πρώτο πλάνο η πρωτεύουσα των Κυθήρων Χώρα, με τα γραφικά παραδοσιακά σπίτια και τα στενά σοκάκια, και πίσω της ορθώνεται το μεγάλο  ενετικό Κάστρο  με τα επιβλητικά τείχη και πανοραμική θέα σε τρία πέλαγα. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται το κοσμοπολίτικο Καψάλι.

Τα Κύθηρα με μια πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, που στο πέρασμά της άφησε σημαντικά ιστορικά μνημεία να μαρτυρούν τους χρόνους εκείνους, και κάνουν σήμερα τον επισκέπτη να θαυμάζει και να αναπολεί.

Ο επισκέπτης του νησιού έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ένα πλήθος από σημαντικά μνημεία, από την αρχαιότητα το μοναδικό Μινωικό Ιερό κορυφής στον Άι Γιώργη στο βουνό, μέχρι την νεώτερη ιστορία με τα αγγλικά σχολεία και γεφύρια.

Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Ανάμεσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, στα κέντρο ανατολικά του νησιού βρίσκεται το ποιο σημαντικό πνευματικό κέντρο των Κυθήρων. Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα είναι η προστάτιδα του νησιού και εορτάζει στης 24 Σεπτεμβρίου που είναι η ημερομηνία ευρέσεως της εικόνας. Η εικόνα βρέθηκε από ένα βοσκό τον 13ο αιώνα στην περιοχή Μυρτίδια που ονομάζονταν έτσι από τις πολλές μυρτιές που έχει η περιοχή. Το μοναστήρι είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, διακρίνεται για την αισθητική του και τον ευχάριστο χαρακτήρα του. Ο δρόμος για το μοναστήρι είναι άσφαλτος. Διαθέτει χώρο στάθμευσης.

Κάστρο Κάτω Χώρας

Στον ομώνυμο διατηρητέο οικισμό του Μυλοποτάμου, βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο ενετικό κάστρο των Κυθήρων. Είναι χτισμένο σε τοποθεσία ώστε να είναι κρυμμένο από την μεριά της θάλασσας, λόγω του φόβου των πειρατών. Σήμερα σώζονται αρκετά ερειπωμένα σπίτια, και ένας μεγάλος αριθμός από βυζαντινές εκκλησίες, που δημιουργούν ένα απαράμιλλο σκηνικό, που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.
Ο δρόμος για το κάστρο είναι άσφαλτος. Διαθέτει χώρο στάθμευσης.

 

Κατούνι

Ανάμεσα στο ομώνυμο χωρίο και στο Κάτω Λιβάδι στα κεντρικά του νησιού, βρίσκεται η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στην Ελλάδα με συνολικό μήκος 110μ., πλάτος 6μ. και ύψος 15μ. Κτίστηκε το 1826 κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας με σχέδια του του Άγγλου αρμοστή, μηχανικού Μακφέιλ, και απαρτίζεται από 13 τόξα. Σύμφωνα με φήμες της περιόδου εκείνης, η γέφυρα κτίστηκε επειδή ο Μακφέιλ είχε ερωτευτεί μια νεαρή κοπέλα που έμενε στον διπλανό οικισμό Κατούνι. Έτσι για να βρει τρόπο να την συναντάει εύκολα αποφάσισε να κατασκευάσει τη γέφυρα!

Συνοπτικά αναφέρουμε όλα τα Μνημεία που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας στα Κύθηρα. Φάρος Μουδαριού, Μονή Παναγία Δέσποινα, Βυζαντινή καστροπολιτεία Παλαιόχωρα, Μονή Άγία Μόνη, Μινωικό Ιερό κορυφής, Άγιος Γιώργης στο βουνό, Καστέλο Αβλέμονα,  Όσιος Θεόδωρος, Άγιος Πέτρος, Σπήλαιο Αγίας Σοφίας, Άγιος Δημήτριος στο Πούρκο, Μονή Αγία Ελέσα, Άγιος Νικόλαος κρασάς.  Δείτε αναλυτικά όλα τα Μνημεία στα Κύθηρα